Welkom op de website van Kamp Karnaval 2002 vzw.

Graag geef ik u een klein woordje uitleg over de historiek van het comité en een kleine info over het carnavalsweekend in Leopoldsburg.
Dit gebeuren valt steeds op het 2de weekend na aswoensdag.Nadat er in 2001 geen carnavalstoet door de straten van het centrum trok was het carnaval in Leopoldsburg zo goed als dood. Dit mocht in een gemeente die gekend was in gans België door het uitgangsleven en het vele plezier niet gebeuren. Op 19 juni 2001 werd er vergaderd met een aantal kampse carnavalisten en werd er een nieuw comité opgericht.
Comité Kamp Karnaval 2002 was geboren. Dat dit geen eenvoudige opgave was realiseerde we ons al te best.
De gedachte dat Kamp Karnaval niet mocht uitsterven gaf ons de moed om door te bijten in de soms moeilijke momenten.
Op 6 januari 2002 werd de eerste prins aangesteld door het comité en op 24 februari trok er opnieuw een carnavalstoet door de
straten van Leopoldsburg. De eerste stoet was meteen een schot in de roos. Het carnaval begon terug te leven in Leopoldsburg-Heppen.
Het inspireerde de carnavalisten om nieuwe groepen op te richten. Zo kennen we op dit ogenblik 6 carnavalsgroepen in Leopoldsburg.
Het comité bleef ook niet bij de pakken zitten en in 2004 werd de vereniging een vzw. Stelselmatig werd het comité uitgebreid met als doel van elke carnavalgroep uit de gemeente een afvaardiging te laten zetelen in het bestuur. Dit bevordert niet alleen de vriendschap onder de groepen maar zorgt er ook voor dat elke groep zijn aanspreekpunt heeft. Een systeem dat tot op heden perfect werkt.
Dat Leopoldsburg terug op de kaart van carnaval staat bewijst jaarlijks het prinsenbal met een gemeentehuis dat elk jaar te klein is
om de carnavalisten op te vangen. Dit is weinige verenigingen gegeven. Ook de kroegentocht die op vrijdag de start van het carnavalsweekend vormt is nog steeds een groeiend succes. De café’s van Leopoldsburg en Heppen zorgen voor een geweldige sfeer en sinds enkele jaren wordt er ook een carnavalskroeg van het jaar verkozen. Op zaterdagavond werd voor het eerst in 1986 de heks van Kontreket terechtgesteld en verbrand. Een traditie die ook door het comité wordt verder gezet. Na de verbranding is er nog een spetterend vuurwerk.
Op zondag trekt dan een prachtige stoet door de straten van Leopoldsburg. Ook dit is een succes.
Jaarlijks moeten we groepen weigeren want het parcours laat maar een beperkt aantal deelnemers toe.
Maandag heeft als afsluiter een mooie naam gekregen “Platte beurzendag”. 's Morgens wordt er spek met eieren aangeboden.
De laatste centjes worden boven gehaald en enkele cafébazen verkopen hun bier aan goedkopere prijzen.
Hier en daar krijg je in de loop van de dag er zelfs een haring bij. De trein van carnaval staat in Leopoldsburg terug op de rails
en hopelijk ontspoord hij niet.

Tom Martens
Voorzitter